Minden napra újdonság?
Ma egy szintén érdekesnek ígérkező szappant tesztelünk le. A piaci bioboltban nézelődtünk, amikor erre az aleppói szappanra bukkantunk. A Szíriában található Aleppó a szappanfőzés Mekkája, már ha szabad ezzel a "blaszfémizmussal" élnem. Vagy is az volt a harcok előtt, de bízzunk benne, hogy talán megmarad valami az ősi Aleppóból a háborúskodás befejezte után..
Tegnap egyébként Eszti Szappanszertárából próbáltunk ki egy nagyon finom darabot, A facebook oldalunkon kiderül, hogy jutottam a becses darabhoz. :) Annyit itt is el kell mondanom, hogy nem csak használni volt jó, de ránézni is öröm!
.
Aleppóban a szappanfőzés évezredes hagyomány. rengeteg videót lehet róla találni a nagyobb megosztó oldalakon, ezért most nem is erőlködök, hogy keressek. Nagyjából mindegyiken az látható, hogy a hatalmas üstökben főzött szappant a mester megízleli, majd egy nagy terem padlóján terítik el az anyagot, gumicsizmás emberkék lapogatják, terelgetik, míg a rétegvastagsága egyenletes nem lesz mindenhol.
Aztán nyilván kihűl, megszilárdul, és ekeszerű alkalmatossággal két irányból "végigszántják" a "szappanmezőt". A felkockázott szappant azután egy kalapácsszerű bélyegzővel végig kopogtatják, így egyesével beleütik a darabokba a szappanműhely pecsétjét. (Apropó, még mindig nincs pecsétem!)
A megpecsételt szappanokból szellősen rakott, méter magas kéményeket, kürtőket építenek, hogy a levegő jól átjárhassa a szappan "téglákat". Aztán vagy egy, két évig hagyják száradni, és csak ezután kerül dobozba, majd a boltok polcára.
A végeredmény egy ilyen barnás, vagy ennél világosabb; majdnem kocka alakú darab. Azt ugye mondanom sem kell, hogy a mi botmixeres eljárásunkkal és babérolaj nélkül készült olíva szappanjaink meg sem közelítik az aleppói szappanok színét, illatát? Az eredeti, aleppói olíva szappanoknál a szappanosodás jobbára már a hosszadalmas főzés, kevergetés közben végbemegy, így a felszínén nyoma sincs annak a fehér kéregnek (szóda), ami a botmixeres olíva szappannál gyakran megtalálható.
A hideg eljárással készült szappanok elszappanosodása a formába öntés után hetekig tart még, e közben a szappanban lévő, még szabad lúg a levegőből magához vonzza a széndioxidot és reakcióba lépve mosószódát képez. Elnézést a pongyola fogalmazásért, de valami ilyesmi zajlik.
Apropó illat, ennek egészen jellegzetes az illata, nekem egyébként nem tűnik kellemesnek. Ma este ezt fogjuk kipróbálni, mert nagyon kíváncsi vagyok rá.
Azért egyszer már szeretném kipróbálni a hagyományos szappanfőzést is, ahogy nagyanyáink, vagy az aleppói mesterek csinálták-csinálják.
Különvélemény