Csilla küldött egy videót a blog facebook oldalára, mellyel a Krsna völgyi vegykonyhába nyerünk bepillantást. Ennek kapcsán jutott eszembe valami.
Tudtad, hogy...?
Régen nem marószódával (lúgkő) főzték a szappant? Például hamulúg kellett hozzá. Azt lelövöm, hogy a videóbeli mosószer is hamulúgból készül. Amit a felvételen látunk, az hasonló, mint amivel régen a szappant is készíthették, de nem egészen olyan. Az áztatott hamu leszűrt leve lúgos, de sokkal gyengébb, mint ahogy a szappanfőzéshez kellene.
Egyszer biztosan ki fogom próbálni a hamulúgos, főzött szappant, de nem mostanság. A szappanfőzéshez elég erős hamulúg elkészítése ugyan nem bonyolult, de lassú és macerás. Hosszasan főzni kell, közben állandóan kevergetni, mert hajlamos a kifutásra. természetesen a főzés közben keletkező hamu a következő főzés alapja lehet. A régi parasztportán semmi nem ment veszendőbe!
Ha a lúg már megvan, akkor kezdődik a szappanozás:mindenféle avas faggyú és maradékok sütőzsírok mehetnek bele a lúgos nagy üstbe, ahol előbb erős tűzön főzik, hogy a folyadék mindent elmarjon. Tetejéről le lehet lapátolni a nem oda való dolgokat, majd parázson hosszasan kifőzni, végül kisózzák. Amikor fehér szappant akartak, második, harmadik tiszta lúgban is kifőzték a nyers szappant.
A kapott masszát anyaggal bélelt fa keretbe, jobb híján egy régi szekrényfiókba lapátolták. Kihűtötték, szárították, felvágták használható méretű tömbökre, majd újra szárították. Általában a tél végi, tavasz elejei disznóvágások után főzték az egész évre vagy tovább elegendő szappant. Mivel évekig elálló mosószappan az eredmény egyszerre el lehetett készíteni. -megfelelő adalékolással akár pipereszappan készíthető belőle. Macerás, módja a színszappanhoz jutásnak. (színszappan, mert a folyamat közben keletkezett glicerin -bőrápoló- nem marad a kisózott szappanban.
Ma már nem így készül a legtöbb szappan. Pontosabban szinte alig lehet hagyományos eljárással készültet beszerezni. Avas faggyú, használt sütőzsír helyett általában növényi zsírokból és olajokból áll az alap. A magunk gyártotta hamulúg helyett pedig boltban vesszük a lúgkövet. Az eredmény viszont egy minden kényes igényt kielégítő pipereszappan lesz, amit gyógynövényekkel, fűszerekkel, agyagokkal és illóolajokkal tovább gazdagíthatunk, így a legkényesebb elvárásoknak is megfelel.
Különvélemény