És kész. Bazsalikom és zsálya már egy teljes napja úszik az olajban, így ideje az elszappanosításnak. A fűszerek majd a dörzsit és a színt adják a kész szappannak, ami majd nem zöld lesz -ha jól sejtem, hanem valami rozsdabarna árnyalat. A lúg, ahogy beleöntöm a zöldes árnyalatú olajba, azonnal megeszi a klorofilt. Ettől a friss szappanmassza előbb elvörösödik, aztán kissé sárgult, aztán valami barnás árnyalatnál állapodik meg, de majd holnap reggel, a szeletelésnél derül ki a végső színe. Addig zsákbamacska -akarom mondani: dunsztba szappan.
Formába öntés előtt valami ilyesmi volt a színe, nem akarok rá jelzőt találni. Viszont az illata nagyon finom! Van benne cédrus, orvosi zsálya, rozmaring, levendula és kakukkfű. Édeskés, fásan fanyar, balzsamos illat.
Holnap reggel jól felvágjuk, és negyvenkét nap múlva (2013. április 12.) ki is lehet próbálni :)
Különvélemény