Ahogy azt már írtam, elkészült az idei első szappan, egy sütőtökös kubeba. Szeretem a színét, szeretem az illatát, és hát a szappan része is finom.
A következő élelmiszerek különösen sok karotint tartalmaznak: édesburgonya, sárgarépa, kelkáposzta, spenót, kantalup dinnye (fogalmam sincs mi az), zellerzöld, koriander, kakukkfű, manióka, mangó, sárgadinnye, tök.
Mivel a karotin zsíroldékony, ezért ezen élelmiszerek mellé zsiradékot vagy olajat fogyasztva sokkal nagyobb arányú karotin-felszívódást érhetünk el. Ajánlott a karotin tartalmú élelmiszereket vajon megpárolni, vagy olajban kisütni, mert így a sejtfalak szétnyílnak, a karotin kiürül onnan, és így jobban felszívódik. Plusz azért jó szappanszínezőnek is, mert zsírban oldódik.
Wikipedia
Ráadásul a napfény is csak kismértékben bontja a karotin színanyagát. Most egy pici kurkuma is került a szappanba. Már csak 42 napot kell várni, hogy lássam a végleges színét :)
Különvélemény