Már használható a mákszemektől dörzsis levendula szappan, viszont elfogyott a levendula virággal díszített natúr szappan. Én is szeretem, mások is kérték, így aztán újra elkészült.
Aki szappant főz, az egyéb huncutságokra is képes! Már írtam, róla, hogy a levendula nem csak gyógy', de fűszernövény is. Fűszerként főként Dél-Európában használják hallevesek, halételek, ürühúsok ízesítésére, és fűszerező szószok alkotóelemeként. A Gyros vagy Savarma öntetének* egyik alkotórésze. (* szerintem a Gyros hús egyik fűszere. A Gyros egyik szokásos öntete natúr joghurt mentával, a másik szintén joghurt, erőspaprika krémmel)
A levendula fiatal, leveles, apróra vágott hajtásvége felhasználható friss, vegyes salátákban, gyengén ecetes, olívaolajos lében jön elő igazán az íze! Erőteljes fűszerező hatása miatt kis mennyiségben kell adagolni. A franciák többnyire nem használnak a konyhában, csak a száráról leszedett virágokat (fleurs mondées): tejben forrázva, cukorszirupban, likőrben vagy ecetben. A dél-francia konyhában ízesítenek vele főzelékeket és húst is, valamint a provanszi fűszerkeverék részeként grillhúshoz és szárnyashoz használják. (terebess fűszerkalauz)
Levendulás édességet találhatunk a mindmegette.hu oldalon. Ha egy sütit hirtelen nem is, de könnyedén készíthetünk levendulás cukrot: mérjünk ki a cukrot egy jól zárható üvegbe, és 20 dekánként legfeljebb egy teáskanál levendulával keverjünk el. Fénytől védve, hűvös, sötét helyen tároljuk. Már fél óra elteltével különleges illata átjárja a cukrot, amit aztán a hagyományos módon használhatunk.
Belsőleg használva a virágokból 3-5 gramm, az illóolajból 70-300 milligramm fogyasztható.
Külsőleg 20 liternyi fürdővíz készítéséhez 20-100 gramm virágdrog.
Figyelmeztetések: az illóolaj belsőleges alkalmazása a várandósság ideje alatt ellenjavallt. Epilepszia és láz esetén az illóolaj belsőleges alkalmazása óvatosságot igényel. (terebess fűszerkalauz)
Ki gondolná, hogy a levendula nem csak az idegrendszerre és a bőrre van jótékony hatással, de fogyasztása kedvező a fogyókúrák idején is. Serkenti az emésztést és enyhe vizelethajtó. A femina.hu oldalán még egy levendulás csirkefalat receptet is találsz!
Szánom bánom, de a saját gasztro blogomból egyetlen receptet sem tudok ajánlani, ezért itt van valaki más: á la carte kulinária, ahol három finomnak ígérkező receptet is találtam. Szintén tőle, a gasztrotipp.hu oldalról pedig újabb édes örömök:
Levendulás cafe melange: 1 teáskanál levendulavirágot forrázzunk le 2 dl forró tejjel és hagyjuk pihenni 10 percig. A virágot célszerű teakosárba tenni, így nem kell leszűrni az áztatási idő elteltével. Egy tejeskávés pohárba tegyünk 1-2 teáskanálnyi mézet. Öntsük rá a levendulás tej 2/3-át. A maradék 1/3 tejet tejhabosítóval habosítsuk fel, majd öntsük a többi tejre. Engedjünk bele egy eszpresszót. Akkor készítettük megfelelően, ha a kávé a tejhab és a tej közé kerül, így egy négycsíkos kávét kapunk, csodálatos levendula aromával. Kávé nélkül isteni finom levendulás mézes tejet kapunk.
Levendulás vaníliás vajkrém: 2 teáskanál levendulavirágot törjünk össze és keverjük bele 10 dkg puha vajba 2 rúd vanília kikapart belsejével és 2-3 teáskanál porcukorral együtt. Nagyon finom piskótatekercsbe, tortákba, piskótatallérokba vagy akár szép rózsaszínes macaron-ba is kerülhet.
--- --- ---
No de ez nem gasztroblog, itt a konyhában szappan készül! A levendulavirágos natúr szappant holnap felszeleteljük, és nem sokkal húsvét után, 2012. április 15-én lehet kipróbálni! Apropó, húsvét hétfő idén április 8-ára esik.
Különvélemény