A következő receptet találtam Creativikynél a szappanos fórumban
Sószappan:
630 g kókuszvaj(70%)
90 g olívaolaj(10%)
90 g ricinusolaj(10%)
90 g földimogyoró olaj(10%)
Olajok összesen: 900 g
288 g víz (32%)
128 g NaOH (15% superfat-tel számolva)
900 g apró szemű himalájai kristálysó (rózsaszín)
Össztömeg: 2.216 gAttól, hogy ugyanannyi só megy bele, mint amennyi az olajok mennyisége, nem lesz kétszer akkora mennyiség, ugyanannyi/ugyanakkora formát tölt meg, mint a só nélküli adag. Erről a típusú sószappanról részletesen az "Illatos Szappan" oldalon olvashattok, én is onnan vettem a receptet. Nagyon szépen habzik a szappan egyébként! Ha valaki biztosra akar menni, akkor egyedi formákba öntse. Tömb formában macerásabb elkészíteni, mert tömbbe öntés után 1 órára 50 fokos sütőbe kell tenni. Akkor jó, ha már kemény a teteje, akkor kivehető és még melegen kell felszeletelni. A sütés nélküli tömb-sószappan nehezen szeletelhető és töredezik. A képen látható szappan még nem a sütéses módszerrel készült, látszik is a bal oldalin, hogy repedezett.
beküldője: csipongi
Ez ugyan nem oliva, de úgy tűnik bevált. lehet, hogy előbb valami ilyet próbálok ki én is? A 70% kókuszt őszintén egy kicsit sokallom... Na de szappanöntés előtt már csak azt kell kitalálni, hogy a meglévő rengeteg szappannal mihez kezdjek, mert nem szeretném, ha rám romolnának :)
Különvélemény