Főzdefilozófia



Háziszappant készíteni több, mint hobbi, inkább küldetés. Felfedezek vele egy addig ismeretlen új, vagy épp nagyon is ősi világot.

keszlet.jpg


Kattints IDE az aktuális készletért!

Fotókat a szappanokról ITT találsz!


katalógus

Az alapreceptem nem bonyolult, általában egyenlő mennyiségű kókuszvaj, pálmazsír, napraforgó olaj és oliva olaj. Igaz, hogy már készítettem szappant kizárólag sertészsírból is. Engem nem botránkoztat meg a gondolat, hiszen eleink avas szalonnából, faggyúból és ilyesmikből főzték a szappant. Miért ne próbálnám ki én is?

A lúgot pedig mindenféle levekkel oldom. Tejjel, teával, vízzel, gyümölcslével, egy ízben még a bort is kipróbáltam.

Egyet viszont biztosan nem teszek a szappanomba. Mesterséges adalékot. Sem színt, sem illatot. Inkább legyen halványabb a színe, picit gyengébb az illata, de legalább abba ne kerüljön mesterséges kemikália, amit magamnak, a családomnak és a barátainknak készítek!


klikk


HASZNOSS LINKEK!


Szappanos hibák javítása
(hazikence.hu)

Szappan recept kalkulátor
(creativiky.hu)

Szappan recept kalkulátor 2
(hazikence.hu)


Csatlakozz a követőkhöz!

Címkék

"férfiszépség" ápolás (1) 3 in 1 (1) adalék (1) aleppo (1) aloe palánta (1) bajuszpedrő (3) bajusz ápolás (1) baki (1) bergamot (1) biztonság (1) borotvaszappan (3) borotva szappan (1) borsmenta (1) boszorkányos tündér szappan (1) cédrus (1) creativiky (1) cserebere (1) csináld magad (1) csoki (1) deo (2) deo spray (1) dezodor (3) dilemma (1) ecetes öblítő (2) Eger (1) elsőszappan (2) emlékek (1) eukaliptusz (1) fahéj (5) fehér agyag (1) fogkrém (2) fürdőbomba (1) fürdősó (1) geránium (1) golyós deó (1) gondolatok (3) grapefruit illóolaj (1) gyerekjáték (1) hajápolás (1) házikence.hu (1) háziszappan (2) házi dezodor (1) hibajavítás (2) húsvét 2013 (1) illat (2) iSzappan (1) izzadásgátló (2) jázmin (1) kakaópor (3) kakaóvaj (1) karácsony (1) karácsonyi készülődés (2) kecsketej (4) kence (1) kényeztetés (1) kérdezősködés (3) készlet (1) készülődés (1) kisózás (2) kókusztej (1) kókusztejes szappan (1) közösség (1) kreatív (1) kubeba (1) kurkuma (1) levendula (4) levendula virág (4) luffa (1) lúg (1) mákszemek (1) malőr (2) mentol és terhesség (1) méz (6) mindenillatú (1) mindenillatú szappan (3) mosás (1) mosás szappannal (1) mosószappan (1) mosószer (1) narancs (1) narancslé (1) natúr szappan (1) nosztalgia (1) öblítő (1) öblítő házilag (1) öblítő recept (1) öntőforma (1) pacsuli (2) pirospaprika (1) recept (4) ricinus (1) rózsaszín agyag (1) rózsaszirom (2) rózsaszörp (1) rózsavíz (1) rózsa .aroma (1) rúd szappan (1) rúd szappanforma (1) sertészsír (1) sütiszappan (1) sütőtök (1) sütőtökös kubeba szappan (1) szappanbélyegző (1) szappansuli (1) szappanvásár (1) szappanvég (1) szappanvetkőztetés (1) szappan "biznisz" (1) szappan forma (1) szappan főzés (1) szauna szappan (1) szegfűszeg (2) tanulság (2) tárolás (1) teafa (1) tej (2) tervek (2) töredezett haj (1) tusfürdő (1) újrahasznosítás (4) újraolvasztás (1) vállalkozás (1) vanília (1) vidd el ingyen (1) vörösbor (1) wellness (1) ylang ylang (2) zabliszt (1) zöldfűszerkert (2) Címkefelhő

Különvélemény

  • Zsuzsanna70: Két hónapja lettem a szappankészítés rabja.Fordulhatok hozzád kérdésekkel, mert sikerült néhány fu... (2016.06.10. 13:46) Másfél tálca süti
  • Maria Papp: @Zef: Köszönöm a választ! a múltkori szappanba ,csak szárított menta ,csalán volt.Az éjjel elkészü... (2015.07.03. 10:28) borszappan, csak ínyenceknek
  • Zef: @Maria Papp: Kedves Mária, ha a szappan nem akar pudingosodni, akkor például az összetétele nem ... (2015.07.02. 20:39) borszappan, csak ínyenceknek
  • Maria Papp: Kedves Zefir! Ma rozmaringos ,mentás csalános szappant készítek.Nem az első ilyen össze állítású s... (2015.07.02. 19:28) borszappan, csak ínyenceknek
  • Zef: @Maria Papp: az megesik néha, de nem hiszem, hogy foglalkozni kell a gúnyolódókkal .) (2015.05.03. 18:52) borszappan, csak ínyenceknek
  • Utolsó 20

Receptet találtam

2011.09.10. 08:36 Zef

A következő receptet találtam Creativikynél a szappanos fórumban

Sószappan:

630 g kókuszvaj(70%)
90 g olívaolaj(10%)
90 g ricinusolaj(10%)
90 g földimogyoró olaj(10%)
Olajok összesen: 900 g
288 g víz (32%)
128 g NaOH (15% superfat-tel számolva)
900 g apró szemű himalájai kristálysó (rózsaszín)
Össztömeg: 2.216 g

Attól, hogy ugyanannyi só megy bele, mint amennyi az olajok mennyisége, nem lesz kétszer akkora mennyiség, ugyanannyi/ugyanakkora formát tölt meg, mint a só nélküli adag. Erről a típusú sószappanról részletesen az "Illatos Szappan" oldalon olvashattok, én is onnan vettem a receptet. Nagyon szépen habzik a szappan egyébként! Ha valaki biztosra akar menni, akkor egyedi formákba öntse. Tömb formában macerásabb elkészíteni, mert tömbbe öntés után 1 órára 50 fokos sütőbe kell tenni. Akkor jó, ha már kemény a teteje, akkor kivehető és még melegen kell felszeletelni. A sütés nélküli tömb-sószappan nehezen szeletelhető és töredezik. A képen látható szappan még nem a sütéses módszerrel készült, látszik is a bal oldalin, hogy repedezett.

beküldője: csipongi

Ez ugyan nem oliva, de úgy tűnik bevált. lehet, hogy előbb valami ilyet próbálok ki én is? A 70% kókuszt őszintén egy kicsit sokallom... Na de szappanöntés előtt már csak azt kell kitalálni, hogy a meglévő rengeteg szappannal mihez kezdjek, mert nem szeretném, ha rám romolnának :)

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://szappanom.blog.hu/api/trackback/id/tr233215183

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

creativiky · http://creativiky.hu 2011.09.13. 10:02:08

A70 % kókuszt én is sokallom! A helyedben nem próbálkoznék vele... A tiszta oliva se annyira jó, de ha van elég időd, és egy kicsit kevesebb vízzel dolgozol, akkor abból lesz jó szappan...

Mi a következő receptet szoktuk használni a tanfolyamon: 250 g oliva, 250 g napraforgó, 250 g pálma és 250 g kókuszolaj. Hozzá 138 g lúg és 380 g víz, de ez lehet kevesebb is, mondjuk 350. Ja, és 1 kg só.

Egyébként a finomra őrőlt sószemcsék általában feloldódnak a vízben mielőtt masszírozni tudnánk, inkább a durvára őrölt fajta szokott dörzsis lenni :o)

Szerintem kezdj hozzá, és ne izgulj! Nem olyan ördöngösség az!

Ha kicsi formákba öntöd (muffin), akkor hidegen is készülhet, de ha tömbbe teszed, akkor érdemes a masszát úgy 50-60 fokra a sütőbe rakni egy-két órára, hogy megyorsítsuk az érést. Utána már fel is lehet vágni...

Sok sikert!

Viki

Zef 2011.09.13. 19:38:13

@creativiky: Köszönöm a tanácsot :)

Már nagyon várom, hogy a teljes szappansulira meglegyen a lehetőségem. Eddig csak a hideget tanultam meg tőletek :) de ennek is nagyon örülök :)

Ami az új szappant illeti már rajta vagyok agyban, de fizikailag lakásfelújítunk, majd utánna :) Bár mát ott tartanánk :)
süti beállítások módosítása