Főzdefilozófia



Háziszappant készíteni több, mint hobbi, inkább küldetés. Felfedezek vele egy addig ismeretlen új, vagy épp nagyon is ősi világot.

keszlet.jpg


Kattints IDE az aktuális készletért!

Fotókat a szappanokról ITT találsz!


katalógus

Az alapreceptem nem bonyolult, általában egyenlő mennyiségű kókuszvaj, pálmazsír, napraforgó olaj és oliva olaj. Igaz, hogy már készítettem szappant kizárólag sertészsírból is. Engem nem botránkoztat meg a gondolat, hiszen eleink avas szalonnából, faggyúból és ilyesmikből főzték a szappant. Miért ne próbálnám ki én is?

A lúgot pedig mindenféle levekkel oldom. Tejjel, teával, vízzel, gyümölcslével, egy ízben még a bort is kipróbáltam.

Egyet viszont biztosan nem teszek a szappanomba. Mesterséges adalékot. Sem színt, sem illatot. Inkább legyen halványabb a színe, picit gyengébb az illata, de legalább abba ne kerüljön mesterséges kemikália, amit magamnak, a családomnak és a barátainknak készítek!


klikk


HASZNOSS LINKEK!


Szappanos hibák javítása
(hazikence.hu)

Szappan recept kalkulátor
(creativiky.hu)

Szappan recept kalkulátor 2
(hazikence.hu)


Csatlakozz a követőkhöz!

Címkék

"férfiszépség" ápolás (1) 3 in 1 (1) adalék (1) aleppo (1) aloe palánta (1) bajuszpedrő (3) bajusz ápolás (1) baki (1) bergamot (1) biztonság (1) borotvaszappan (3) borotva szappan (1) borsmenta (1) boszorkányos tündér szappan (1) cédrus (1) creativiky (1) cserebere (1) csináld magad (1) csoki (1) deo (2) deo spray (1) dezodor (3) dilemma (1) ecetes öblítő (2) Eger (1) elsőszappan (2) emlékek (1) eukaliptusz (1) fahéj (5) fehér agyag (1) fogkrém (2) fürdőbomba (1) fürdősó (1) geránium (1) golyós deó (1) gondolatok (3) grapefruit illóolaj (1) gyerekjáték (1) hajápolás (1) házikence.hu (1) háziszappan (2) házi dezodor (1) hibajavítás (2) húsvét 2013 (1) illat (2) iSzappan (1) izzadásgátló (2) jázmin (1) kakaópor (3) kakaóvaj (1) karácsony (1) karácsonyi készülődés (2) kecsketej (4) kence (1) kényeztetés (1) kérdezősködés (3) készlet (1) készülődés (1) kisózás (2) kókusztej (1) kókusztejes szappan (1) közösség (1) kreatív (1) kubeba (1) kurkuma (1) levendula (4) levendula virág (4) luffa (1) lúg (1) mákszemek (1) malőr (2) mentol és terhesség (1) méz (6) mindenillatú (1) mindenillatú szappan (3) mosás (1) mosás szappannal (1) mosószappan (1) mosószer (1) narancs (1) narancslé (1) natúr szappan (1) nosztalgia (1) öblítő (1) öblítő házilag (1) öblítő recept (1) öntőforma (1) pacsuli (2) pirospaprika (1) recept (4) ricinus (1) rózsaszín agyag (1) rózsaszirom (2) rózsaszörp (1) rózsavíz (1) rózsa .aroma (1) rúd szappan (1) rúd szappanforma (1) sertészsír (1) sütiszappan (1) sütőtök (1) sütőtökös kubeba szappan (1) szappanbélyegző (1) szappansuli (1) szappanvásár (1) szappanvég (1) szappanvetkőztetés (1) szappan "biznisz" (1) szappan forma (1) szappan főzés (1) szauna szappan (1) szegfűszeg (2) tanulság (2) tárolás (1) teafa (1) tej (2) tervek (2) töredezett haj (1) tusfürdő (1) újrahasznosítás (4) újraolvasztás (1) vállalkozás (1) vanília (1) vidd el ingyen (1) vörösbor (1) wellness (1) ylang ylang (2) zabliszt (1) zöldfűszerkert (2) Címkefelhő

Különvélemény

  • Zsuzsanna70: Két hónapja lettem a szappankészítés rabja.Fordulhatok hozzád kérdésekkel, mert sikerült néhány fu... (2016.06.10. 13:46) Másfél tálca süti
  • Maria Papp: @Zef: Köszönöm a választ! a múltkori szappanba ,csak szárított menta ,csalán volt.Az éjjel elkészü... (2015.07.03. 10:28) borszappan, csak ínyenceknek
  • Zef: @Maria Papp: Kedves Mária, ha a szappan nem akar pudingosodni, akkor például az összetétele nem ... (2015.07.02. 20:39) borszappan, csak ínyenceknek
  • Maria Papp: Kedves Zefir! Ma rozmaringos ,mentás csalános szappant készítek.Nem az első ilyen össze állítású s... (2015.07.02. 19:28) borszappan, csak ínyenceknek
  • Zef: @Maria Papp: az megesik néha, de nem hiszem, hogy foglalkozni kell a gúnyolódókkal .) (2015.05.03. 18:52) borszappan, csak ínyenceknek
  • Utolsó 20

Boszorkányos tündér szappan

2013.02.14. 07:26 Zef

-- A lányok angyalok, de ha letépik a szárnyukat, seprűre pattannak --

Tegnap este írtam, hogy, hogy elkészült két szappan. Alig győztem kivárni, hogy felszeletelhessem a tömböket. Még szerencse, hogy közben aludni is kellett egyet, így hamar eltelt a szükséges idő.

Szeretem, ha kigondolok valamit, eltervezem, megcsinálom és az eredmény szinkronban van az elvárásommal. Na ez a két tömb ilyen lett. Ahogy sejtettem, a kókuszos szappan illatán vajmi keveset lendít a benne lévő kókusztej és a finomítatlan kókuszvaj, bár az igaz, hogy utóbbiból elég kevés állt rendelkezésemre. Amúgy rendben van az illata, natúr szappan. A színe is jó lett. Nem hófehér, de szép, világos lett. A kókusztejet lefagyasztottam, köszönöm a tippet! Eszembe sem jutott volna, hogy ugyanúgy megéghet, mint a rendes tej. Fénykép csak módjával készült róla, nem egy látványos darab. Az ápoló hatása és illatmentessége a lényeg!

Kérésre készült, és nagyon várom, hogy megérjen, ki lehessen próbálni, meg persze arra is, hogy mennyire lesz tényleg finom használat közben. Ez a tenger rengeteg idő, nem lehet átugrani valahogy a szükséges 42 napot? De, át lehetne egy másik eljárással készítve a szappant. Jajj, úgy várom már! [*zefir mosolyog*]

201302142272.jpg

Hanem a boszorkányos tündérszappan, na az szép lett! (ez lesz a neve, jó?) Azt ugyan még mindig nem tudom eldönteni, hogy férfias vagy nőies az illat, mert mindkét nemhez illő jegyeket visel. Úgy gondolom, hogy majd a használó bőrén dől el. Meg persze az már eleve egy szűrő, hogy tetszik-e az illata...

Apropó illat. Ha egyszer eljut odáig ez az én szerelmetes szappanos hobbim, hogy üzletet kezdek, akkor nehéz dolgom lesz. Már csak azért is, mert én leírhatom szépen a szappanban lévő illatkeverék összetevőit, lesz is róla kialakult kép a reménybeli vásárló fejében, aztán meg lesz egy másik valóság magában a szappanban. Az jó, ha a kettő fedi egymást, de mekkora ennek az esélye?

Szóval nem annyira webáruház, mint inkább vásárpárti vagyok. Meg maradi is, tudom, de nekem kell, hogy kézbe adjam a portékám, a másik megillatolja, megfogdossa, közben meg mindenféle érzelmek és átvillanó fél gondolatok tükröződnek az orcáján. És ezt jó látni, de a webáruház mindezt nem képes közvetíteni.

201302142270.jpg

agyag_01.jpgNa de vissza a boszorkányos tündérszappanhoz! Szép lett! Jó az illata! öröm volt a tömb mélyére nézni. Örülök, hogy ezt a téglaporszínű agyagot használtuk hozzá, mert az tisztán látszik, hogy ez sehogy sem rózsaszín. Viszont a fekete és a fehér mellett is jól mutat. Végül egyszerű kanálörvény lett, nem kevertem bele pálcával, de így is tetszetős szerintem.

Ja igen, mielőtt el nem felejtem, a név... Hogy miért pont ez? Leginkább a tömjén miatt. Ahogy a népi bölcsesség mondja: "fél tőle, mint ördög a tömjénfüsttől" De az ördögűző az valami túl konkrét lett volna. Akkor inkább boszorkány, mondjuk Glinda, ÓZ birodalmának jóságos északi boszorkánya. (tudtad, hogy a varázsló eredeti neve Oscar Zoroaster Phadrig Isaac Norman Henkel Emmannuel Ambroise Diggs (monogramja O.Z.P.I.N.H.E.A.D.), ám mivel ez tartalmazza a „pinhead” (magyar: gombostűfej) szót, szimplán „Oz”-ra rövidítette)

És miért tündér? Mert lassan itt a tavasz, és hamarosan elkezdenek nyílni a legelső hóvirágok, , aztán a kicsit bátortalanabb többiek, végül az összes illatos, pompás virág kinyílik. A levendula komoly, jó szándékú, de határozott, ugyanakkor segítőkész tündér -ahogy elképzelem. Az ylang-ylang játékos, talán kicsit szertelen, szép de huncut is, viszont üde bája nagyon szerethető.

201302142271.jpg

A végső igazság pillanata majd március legvégén jön el (március 28.), amikor az érési idő végén végre mindkét szappant ki lehet majd próbálni.

4 komment

Címkék: kókusztejes szappan boszorkányos tündér szappan

A bejegyzés trackback címe:

https://szappanom.blog.hu/api/trackback/id/tr35079668

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

paticszeep 2013.06.06. 16:12:47

Szia, enis borotva szappant keresve jutottam el hozzad. Gratula szepek a szapijaid. de egyet talan tudok segiteni, hogy ne keljen heteket varjal, megmaradjon a hideg eljaras vitaminok es olajok miatt, de ez mar par nap pihentetes utan hasznalhato, eladhato. A hideg eljarassal keszitett formaba ontott szappant, sima sutoben, 72 fokon, nekem legkeverosom van azt 65 fokra, 15-20 percre elomelegitett sutobe beteszed, Persze ki kell tapasztalni, bizonyos olajokkal egy kicsit mindig valtozik, es a kikapcsolt sutoben hagyom kihulni? reggel kiborithato, szeletelheto, ellenorizheto a PH, es meg 1-2 nap es hasznalhato.az a homerseklet nem tesz kart semmiben, meg marad vagaskor a selymes felulet is. van aki 1 orara eskuszik, nekem az sok, mert enis sok kakaovajat, hasznalok, es ha tovabb melegitem, kiul., Magyaran, nezegetni kell sutes kozben, es amikor mar mindenutt elglicerinesedik, kesz. Hatha segitettem vele. En egyebkent Belgiumban uzom, En is foallasban epitesi vallalkozo vagyok, de ezt nem lehet abbahagyni., es most fogyott el a ferjem borotva habja, es akarok neki csinalni, a hetvegen mar hasznalhatja is.
Udv Rozsa

Zef 2013.06.06. 16:26:44

@paticszeep:

Kedves Rózsa, köszönöm a dicsérő szavakat és a jó tanácsot is!

A szappan sütése valóban lerövidíti a szappanosodási eljárást, de az illóolajok párolgása milyen mértékű, erről mi a tapasztalatod?

paticszeep 2013.06.06. 17:07:23

@Zef: Mivel en 65 fokra melegitem, az is csokkenti egy kicsit, de en amugy is nagyon keveset, hasznalok, nalam tudjak, nem az illat a fontos, hanem a beltartalom, de ha magad keszited, az illoolaj tartalmu novenyeket a kesobb felhasznalasra kerulo olajban aztatod, az jobban megmarad. BOcs nincs ekezetus betukeszletem. Persze reszelt citrom, narancshej, mez, a fahej, olyanok ami sutesnel is megtartja az illatat, tehat ha surgos, valami olyan illattal kezeld ami birja a meleget.

paticszeep 2013.06.06. 17:11:18

Meg most keszul a weboldal, es webshop.

paticszeep.123website.be

meg a szenes nincs felszeletelve, ma fogom, es melatod, mar kiprobaltam, olan lett, hogy a borom sose volt olan selymes meg mint a hasznalat utan. (Csak egy kis szeletet vagtam tegnap)
süti beállítások módosítása