Szeretem a szappant, ez talán már kiderült eddig is. Szeretem készíteni is, talán ez az információ sem hat az újdonság meglepő erejével. És az sem fog senkit meglepni, amire rájöttem. Jót, jóból lehet készíteni. A legjobbat meg a legjobból.
Két problémába botlottam bele. Az egyiknek tudom a megoldását, a másiknak sajnos nem. Az utóbbi időben nem készültek kecsketejes szappanok. Fogalmam nincs mi az oka, de a lúg oldásánál rendre azt tapasztalom, hogy ammóniássá válik a tej. Az meg akkor lutri, hogy használhatóvá válik-e utána a szappan.
Nem akarok tejport használni a tejes szappanokhoz, az szerintem nem az igazi. Én rontok el valamit? A tej nem olyan? Más, nem olyan tiszta a lúg? Fogalmam nincs, mi okozza, de már félve nyúlok tejhez. Egy gondolat motoszkál a fejemben.
Az első tejes, kecsketejes szappanok nyáron készültek. Talán télre kapnak valami adalékot a jószágok, ami megváltoztatja a tejük összetételét? Vagy egyszerűen csak zsírosabb a tejük? Akinek van elképzelése, vagy információja ezzel kapcsolatban, az legyen szíves ossza meg velem, hálás lennék érte.
A másik kérdés, amire tudom a választ. Nem luxus termékeket készítek, de igyekszem a legjobbat létrehozni, persze a kasszára is figyelni kell. Sajnos az áraknak néha valóban van értékjelző szerepe is. Költséghatékonyság címén váltottunk illóolajat, nem volt jó ötlet. Igaz hogy kevesebbe került ezzel az előállítás, de nem lett az igazi. Nem lett rossz, azt nem mondhatom, de nem olyan jó, amilyen lehetne. Így aztán visszatérünk az eredeti illóolajokhoz, hiába drágábbak.
Nekem fontos, hogy a lehető legjobbat készítsem el, amire csak képes vagyok. A "hát, jó"-val nem elégszem meg, nekem a "fú, ez nagyon jó" kell. Mivel leginkább saját magamnak készítem (meg persze családnak, barátoknak és azoknak, akik kérnek belőle), ezért nem kereskedelmi szempontok vezérelnek.
A szappanom legyen olyan, ahogy szeretem!
Különvélemény