Elindult a blogot követő Google+ oldal: Zefir szappan(ki)főzdéje -szappan, ahogy szeretem. Szappan, ahogy szeretem? Igen!
Több szempontból is "ahogy szeretem"... Szeretem, mert kreatív tevékenység. Szeretem, mert olyan dolgoknak járhatok utána, amik a szappankészítés nélkül nem kerültek volna az érdeklődési körömbe. Szeretem, hiszen a saját igényeim szerint alakíthatom, és szeretem, hiszen nincs ellenemre az önellátás.
Amit magam készítek, arról nagy biztonsággal állíthatom, hogy tudom mi került bele és mi nem. Nem használok természetidegen alapanyagokat. Nem kerül a szappanba mesterséges színezék, ellenben fűszerekkel, kávéval, kakaóval színezem őket. Nem használok kémiai illatosítókat, viszont használok kozmetikai célokra használható természetes illóolajokat. Nincs a szappanjaimban habzásfokozó vagy habzásgátló, csak növényi zsírok, olajok és természetesen lúg, ami nélkül nincs szappan. Nem kerül bele tartósítószer sem.
Sokan el sem hiszik, hogy a szervezetünkbe kerülő anyagok jelentős része a bőrünkön keresztül szívódik fel (nagyobb arányban, mint a táplálékból!). Ha az ételemben kerülöm a természetest csak utánozni igyekvő alapanyagokat és mesterséges összetevőket, akkor miért ne kerülném még sokkal inkább annál, amit a bőrömre kenek?
Számomra ez is fontos: Amit magam készítek, azt nem egy profitéhes kereskedőtől veszem meg. Szeretek termelőtől, készítőtől közvetlenül vásárolni. Szeretek velük beszélgetni, élvezni azt a figyelmet és szeretetet, ami a saját termékeikből felém árad. Nem mellesleg szeretem, ha a megvásárolt termékek onnan származnak, ahol élek. Ezzel segítem a helyi termelőt, élénkítem a helyi gazdaságot és a kontinenseket átszelő szállítás elkerülésével sokkal kevesebb terhet rovok az élő környezetre is. Arról nem is beszélve, hogy számomra a piacra járás társasági esemény.
Az sem elhanyagolható számomra, hogy a házi készítésű szappannak vannak előnyei a boltival szemben a fentebb leírtakon túl is. Bár a háziszappan készítése jelentősen átalakult a nagyanyáink által készítetthez képest, az eljárás alapját mégis azonos folyamat képzi. A zsírokat és olajokat lúggal szappanosítjuk el. A jó zsír-olaj/lúg arány esetén a kész termék Ph értéke bőrgyógyászatilag semleges. A receptek általában 5 százalék zsírtöblettel számolnak. Ez segít elkerülni, hogy végül el nem reagált, szabad lúg maradjon vissza a késztermékben. Másrészt az el nem szappanosított zsírok mind a bőrünket fogják ápolni. A háziszappan készítése során természetes módon glicerin keletkezik, ami az érlelés során sem vész el. A glicerin kiváló bőrápoló, ez az összetevő (is) felel azért, hogy a szappan ápolja és ne szárítsa a bőrt.
A háziszappan mindig egyedi és megismételhetetlen. Még akkor is, ha a gyártástechnológiát pontosan betartva készül. Ráadásul én hiszek abban, hogy a saját kezünk munkájában szemmel láthatóan és érezhetően jelen van a figyelem és a szeretet. Ez varázsolja személyessé a legegyszerűbb tárgyainkat is. Ezért készítek a lehető legnagyobb odafigyeléssel, odaadással és szeretettel szappanokat azoknak, akik a legközelebb állnak hozzám -és természetesen azoknak is, akik szívesen használják szappanjaimat.
Különvélemény