Mindenféle formában szeretem a vaníliát, de eddig csak ettem, ittam, most pedig szappanba igyekszem tuszkolni az illatát. Vanília kivonat, vaníliarúd, nagyon kíváncsi vagyok, hogy ebből mi fog kisülni! Ha téged is érdekel, kattints a tovább gombra!
Nemrégiben vettünk szilikon formákat a szappanöntéshez. Volt szív alakú meg rózsa formájú -utóbbiból vettünk egy fél adagnyi szappanhoz valót. A formák kis rábeszéléssel épp beleférnek a muffin sütőbe, így kézenfekvőnek bizonyult abban használni.
A rózsa formához talán nem a legillendőbb illat a vanília, de ki akartuk próbálni. Egy teljes adagnyi szappanhoz elég drága lenne a kivonat és a vaníliarúd, ezért az tűnt ésszerűnek, hogy a fél adag, rózsa formába öntött szappannal próbáljuk ki.
Az összetevők 125g olíva olaj, napraforgó olaj, kókuszzsír, pálmavaj; 190g víz; 70 g NaOH; 2 ek zabliszt; 5 ml vanília kivonat és egy rúd vanília kikapargatott magjai. A zablisztbe belekevertük a vanília kivonatot, és a rúdból kikapart magokat, majd jól elkevertük. A szokásos módon elkészített szappanba a pudingosodás után kevertük az előzőket. A masszát formákba öntöttük.
Most ott tartunk, hogy a tálcányi rózsa (10 és fél) a sütőben tölt legalább egy órát hatvan fokon. Ezek a kis formák nagyon hamar kihűlnének, mert nem tudnám jól bebugyolálni őket. A sütőben töltött egy óra alatt a reakció zöme végbemehet, innentől már csak arra kell majd figyelni, hogy egyenletesen csökkenjen a hőmérsékletük. Ergo hagyom a sütőben kihűlni. Ha rendesen kihűltek, ki lehet szedni őket a formából. Addig meg tűkön ülés, de jelenleg ennél többet nem tehetek. :)
Még egy tipp: A kikapart vaníliarudat nehogy kidobd! Tedd a cukortartóba, hogy az aromája átjárhassa a cukrot.
Különvélemény