Főzdefilozófia



Háziszappant készíteni több, mint hobbi, inkább küldetés. Felfedezek vele egy addig ismeretlen új, vagy épp nagyon is ősi világot.

keszlet.jpg


Kattints IDE az aktuális készletért!

Fotókat a szappanokról ITT találsz!


katalógus

Az alapreceptem nem bonyolult, általában egyenlő mennyiségű kókuszvaj, pálmazsír, napraforgó olaj és oliva olaj. Igaz, hogy már készítettem szappant kizárólag sertészsírból is. Engem nem botránkoztat meg a gondolat, hiszen eleink avas szalonnából, faggyúból és ilyesmikből főzték a szappant. Miért ne próbálnám ki én is?

A lúgot pedig mindenféle levekkel oldom. Tejjel, teával, vízzel, gyümölcslével, egy ízben még a bort is kipróbáltam.

Egyet viszont biztosan nem teszek a szappanomba. Mesterséges adalékot. Sem színt, sem illatot. Inkább legyen halványabb a színe, picit gyengébb az illata, de legalább abba ne kerüljön mesterséges kemikália, amit magamnak, a családomnak és a barátainknak készítek!


klikk


HASZNOSS LINKEK!


Szappanos hibák javítása
(hazikence.hu)

Szappan recept kalkulátor
(creativiky.hu)

Szappan recept kalkulátor 2
(hazikence.hu)


Csatlakozz a követőkhöz!

Címkék

"férfiszépség" ápolás (1) 3 in 1 (1) adalék (1) aleppo (1) aloe palánta (1) bajuszpedrő (3) bajusz ápolás (1) baki (1) bergamot (1) biztonság (1) borotvaszappan (3) borotva szappan (1) borsmenta (1) boszorkányos tündér szappan (1) cédrus (1) creativiky (1) cserebere (1) csináld magad (1) csoki (1) deo (2) deo spray (1) dezodor (3) dilemma (1) ecetes öblítő (2) Eger (1) elsőszappan (2) emlékek (1) eukaliptusz (1) fahéj (5) fehér agyag (1) fogkrém (2) fürdőbomba (1) fürdősó (1) geránium (1) golyós deó (1) gondolatok (3) grapefruit illóolaj (1) gyerekjáték (1) hajápolás (1) házikence.hu (1) háziszappan (2) házi dezodor (1) hibajavítás (2) húsvét 2013 (1) illat (2) iSzappan (1) izzadásgátló (2) jázmin (1) kakaópor (3) kakaóvaj (1) karácsony (1) karácsonyi készülődés (2) kecsketej (4) kence (1) kényeztetés (1) kérdezősködés (3) készlet (1) készülődés (1) kisózás (2) kókusztej (1) kókusztejes szappan (1) közösség (1) kreatív (1) kubeba (1) kurkuma (1) levendula (4) levendula virág (4) luffa (1) lúg (1) mákszemek (1) malőr (2) mentol és terhesség (1) méz (6) mindenillatú (1) mindenillatú szappan (3) mosás (1) mosás szappannal (1) mosószappan (1) mosószer (1) narancs (1) narancslé (1) natúr szappan (1) nosztalgia (1) öblítő (1) öblítő házilag (1) öblítő recept (1) öntőforma (1) pacsuli (2) pirospaprika (1) recept (4) ricinus (1) rózsaszín agyag (1) rózsaszirom (2) rózsaszörp (1) rózsavíz (1) rózsa .aroma (1) rúd szappan (1) rúd szappanforma (1) sertészsír (1) sütiszappan (1) sütőtök (1) sütőtökös kubeba szappan (1) szappanbélyegző (1) szappansuli (1) szappanvásár (1) szappanvég (1) szappanvetkőztetés (1) szappan "biznisz" (1) szappan forma (1) szappan főzés (1) szauna szappan (1) szegfűszeg (2) tanulság (2) tárolás (1) teafa (1) tej (2) tervek (2) töredezett haj (1) tusfürdő (1) újrahasznosítás (4) újraolvasztás (1) vállalkozás (1) vanília (1) vidd el ingyen (1) vörösbor (1) wellness (1) ylang ylang (2) zabliszt (1) zöldfűszerkert (2) Címkefelhő

Különvélemény

  • Zsuzsanna70: Két hónapja lettem a szappankészítés rabja.Fordulhatok hozzád kérdésekkel, mert sikerült néhány fu... (2016.06.10. 13:46) Másfél tálca süti
  • Maria Papp: @Zef: Köszönöm a választ! a múltkori szappanba ,csak szárított menta ,csalán volt.Az éjjel elkészü... (2015.07.03. 10:28) borszappan, csak ínyenceknek
  • Zef: @Maria Papp: Kedves Mária, ha a szappan nem akar pudingosodni, akkor például az összetétele nem ... (2015.07.02. 20:39) borszappan, csak ínyenceknek
  • Maria Papp: Kedves Zefir! Ma rozmaringos ,mentás csalános szappant készítek.Nem az első ilyen össze állítású s... (2015.07.02. 19:28) borszappan, csak ínyenceknek
  • Zef: @Maria Papp: az megesik néha, de nem hiszem, hogy foglalkozni kell a gúnyolódókkal .) (2015.05.03. 18:52) borszappan, csak ínyenceknek
  • Utolsó 20

Itt van az ősz, itt van újra

2013.09.30. 07:02 Zef

Ahogy a blog facebook oldalán már megírtam, az ősz csalhatatlan jele, hogy a kubeba szappan megint sütőtöklével készült.

A tököt meghámozom, lereszelem, és zöldségprés híján, saját kezűleg szorítom ki belőle a lehető legtöbb nedvességet. Ettől a körmeim napokig sejtelmes sárgás elszíneződéssel riogatják a mit sem sejtő embereket, de ennyi belefér. A kipréselt töklével oldom fel a lúgot. Mivel elég magas a cukor tartalma, ezért a felhasználás előtt jól behűtöm, hogy ne égjen meg túlságosan a lúgtól. A pudingosodó szappanba az illóolajjal együtt egy kevés, legfeljebb két evőkanál tökhúst is rakok.

201309303272.jpg

Innentől minden úgy megy, ahogy általában. A masszát beleöntöm a formába, szilikon spatulával a keverőtál oldalára tapadt anyagot is a formába ügyeskedem, a kedves egy fóliával letakarja és elegyengeti a szappan tetejét, majd megy a dunsztba. Ott másnap reggelig szép lassan kihűl (12-24 órát kell pihentetni), majd jól felszeletelem a titkos kutatások fejlesztési eredményeként megvalósult, saját kezűleg épített szeletelő alkalmatosságommal.

A másik szappan a tálcán, egy pompásan illatozó márványos jázminszappan. Szappanmasszával megtöltöm a forma harmadát, a kedves szitából megszórja kurkumával, óvatosan rámerem a következő harmad szappant, amire a kedves most kakaót szitál, végül az utolsó harmad szappannal befedem az egészet.

Fólia, dunszt, reggelig pihenés, majd szeletelés és hosszas érlelés után mindkét szappant november 5-én lehet kipróbálni.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://szappanom.blog.hu/api/trackback/id/tr205540630

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.