Főzdefilozófia



Háziszappant készíteni több, mint hobbi, inkább küldetés. Felfedezek vele egy addig ismeretlen új, vagy épp nagyon is ősi világot.

keszlet.jpg


Kattints IDE az aktuális készletért!

Fotókat a szappanokról ITT találsz!


katalógus

Az alapreceptem nem bonyolult, általában egyenlő mennyiségű kókuszvaj, pálmazsír, napraforgó olaj és oliva olaj. Igaz, hogy már készítettem szappant kizárólag sertészsírból is. Engem nem botránkoztat meg a gondolat, hiszen eleink avas szalonnából, faggyúból és ilyesmikből főzték a szappant. Miért ne próbálnám ki én is?

A lúgot pedig mindenféle levekkel oldom. Tejjel, teával, vízzel, gyümölcslével, egy ízben még a bort is kipróbáltam.

Egyet viszont biztosan nem teszek a szappanomba. Mesterséges adalékot. Sem színt, sem illatot. Inkább legyen halványabb a színe, picit gyengébb az illata, de legalább abba ne kerüljön mesterséges kemikália, amit magamnak, a családomnak és a barátainknak készítek!


klikk


HASZNOSS LINKEK!


Szappanos hibák javítása
(hazikence.hu)

Szappan recept kalkulátor
(creativiky.hu)

Szappan recept kalkulátor 2
(hazikence.hu)


Csatlakozz a követőkhöz!

Címkék

"férfiszépség" ápolás (1) 3 in 1 (1) adalék (1) aleppo (1) aloe palánta (1) bajuszpedrő (3) bajusz ápolás (1) baki (1) bergamot (1) biztonság (1) borotvaszappan (3) borotva szappan (1) borsmenta (1) boszorkányos tündér szappan (1) cédrus (1) creativiky (1) cserebere (1) csináld magad (1) csoki (1) deo (2) deo spray (1) dezodor (3) dilemma (1) ecetes öblítő (2) Eger (1) elsőszappan (2) emlékek (1) eukaliptusz (1) fahéj (5) fehér agyag (1) fogkrém (2) fürdőbomba (1) fürdősó (1) geránium (1) golyós deó (1) gondolatok (3) grapefruit illóolaj (1) gyerekjáték (1) hajápolás (1) házikence.hu (1) háziszappan (2) házi dezodor (1) hibajavítás (2) húsvét 2013 (1) illat (2) iSzappan (1) izzadásgátló (2) jázmin (1) kakaópor (3) kakaóvaj (1) karácsony (1) karácsonyi készülődés (2) kecsketej (4) kence (1) kényeztetés (1) kérdezősködés (3) készlet (1) készülődés (1) kisózás (2) kókusztej (1) kókusztejes szappan (1) közösség (1) kreatív (1) kubeba (1) kurkuma (1) levendula (4) levendula virág (4) luffa (1) lúg (1) mákszemek (1) malőr (2) mentol és terhesség (1) méz (6) mindenillatú (1) mindenillatú szappan (3) mosás (1) mosás szappannal (1) mosószappan (1) mosószer (1) narancs (1) narancslé (1) natúr szappan (1) nosztalgia (1) öblítő (1) öblítő házilag (1) öblítő recept (1) öntőforma (1) pacsuli (2) pirospaprika (1) recept (4) ricinus (1) rózsaszín agyag (1) rózsaszirom (2) rózsaszörp (1) rózsavíz (1) rózsa .aroma (1) rúd szappan (1) rúd szappanforma (1) sertészsír (1) sütiszappan (1) sütőtök (1) sütőtökös kubeba szappan (1) szappanbélyegző (1) szappansuli (1) szappanvásár (1) szappanvég (1) szappanvetkőztetés (1) szappan "biznisz" (1) szappan forma (1) szappan főzés (1) szauna szappan (1) szegfűszeg (2) tanulság (2) tárolás (1) teafa (1) tej (2) tervek (2) töredezett haj (1) tusfürdő (1) újrahasznosítás (4) újraolvasztás (1) vállalkozás (1) vanília (1) vidd el ingyen (1) vörösbor (1) wellness (1) ylang ylang (2) zabliszt (1) zöldfűszerkert (2) Címkefelhő

Különvélemény

  • Zsuzsanna70: Két hónapja lettem a szappankészítés rabja.Fordulhatok hozzád kérdésekkel, mert sikerült néhány fu... (2016.06.10. 13:46) Másfél tálca süti
  • Maria Papp: @Zef: Köszönöm a választ! a múltkori szappanba ,csak szárított menta ,csalán volt.Az éjjel elkészü... (2015.07.03. 10:28) borszappan, csak ínyenceknek
  • Zef: @Maria Papp: Kedves Mária, ha a szappan nem akar pudingosodni, akkor például az összetétele nem ... (2015.07.02. 20:39) borszappan, csak ínyenceknek
  • Maria Papp: Kedves Zefir! Ma rozmaringos ,mentás csalános szappant készítek.Nem az első ilyen össze állítású s... (2015.07.02. 19:28) borszappan, csak ínyenceknek
  • Zef: @Maria Papp: az megesik néha, de nem hiszem, hogy foglalkozni kell a gúnyolódókkal .) (2015.05.03. 18:52) borszappan, csak ínyenceknek
  • Utolsó 20

Mákos levendulás kezdőknek!

2012.10.11. 06:47 Zef

Mondtam már, hogy az egyik kedvencem a mákos levendulás? Hát persze!

Már fel is szeleteltem a tegnap készült tömböt, amit kifejezetten "kezdőknek", amolyan "belépő szintű" szappanként készítettem. Kicsivel kevesebb benne az illóolaj is, hogy ne üssön egyből nagyot a próbálkozó szaglószervén, de nem ettől kezdő. ..

profi_kezdo_121211.jpg

A kép telefonnal, lámpafénynél készült, elnézést a minőségéért, de a lényeget jól mutatja -és ez volt a cél! :)

Attól belépő ez a mákos levendulás szappan világába, hogy sokkal kevesebb mák van benne, mint az előzőben, amibe bőven került. Súrol ez is, de azért mégis csak gyengédebben, mint a "profi szintű" durván mákos szappan. És így mindenki válogathat kedvére és ízlése szerint...

A két tömb süti illatú még pihen másfél, két órát a formában. Érdemes megvárni legalább a 12 óra elteltét, bár hivatalosan 24 óra várakozási idő volna. Ezt még soha nem sikerült kivárnom. Viszont most még ki sem hültek teljesen a tömbök, puhák, minden fogás helye benyomódna. Ezekkel még várnom kell!

Addig is elmesélem, hogy jártunk tegnap, tanulságos!

Régi mondás, hogy ha leesel a lóról, azonnal vissza kell rá ülnöd. Igaz ez a szappan készítésnél is. Az első tömb süti illatú készítésénél nem tartottam be egy alapvető szabályt. A zsiradékokat fel kell melegíteni, a lúgot az oldás közben keletkező hőtől pedig meg kell fosztani (vissza kell hűteni). Úgy kell ügyeskedni, hogy 40-42°C legyen mindkettő. Se hidegebb, se melegebb.

Tegnap este kicsit türelmetlen voltam és ez majdnem végzetes hibát okozott. Az olajakat is kicsit túl szoktuk melegíteni, hogy elolvadjanak a szilárdabb összetevők is, aztán a feloldott lúggal együtt hűtjük vissza. Tegnap nagyon türelmetlen voltam, mert még mindkettő jócskán ötven fok felett volt, amikor én már összeöntöttem őket. Túl hamar elkezdett pudingosodni, sőt majdnem nyeles szappan lett belőle.

Kivettünk egy tálkába három merőkanál masszát a majdani fehér réteghez, a többihez hozzákevertem a fűszert. Nagyon hamar elkezdett szilárdulni, de ahogy a habverővel kevertem, ikrásnak tűnt. Aztán a formába került előbb egy réteg fűszeres massza, arra fűszert hintünk, arra a színezetlen réteg, rá megint vékonyan a fűszer, majd végül egy újabb fűszerrel színezett massza. 

Csakhogy, mire idáig elértünk, a formában mintha egy atomreaktor indult volna el, olyan meleg lett az anyag. Gyorsan a  nyitott ablakhoz tettem, hátha elég lesz az enyhe rábeszélés, de durvább eszközhöz kellett folyamodni. Hat perc hűtőszekrényre ítéltem a tömböt. Végül is segített, reggelre csak szappan lett a szappan, de tanulsága kettő is van a történetnek.

Bizonyos szabályokat akkor is be kell tartani, ha egyébként hajlamosak vagyunk a korlátokat feszegetni. A másik, hogy egy félresikerült kezdést 1.) helyre lehet hozni, 2.) ha nem, akkor is tanulsz belőle. Most helyre lehetett hozni és tanultunk is belőle.

+Egyből visszaültünk a lóra és nem hagytuk, hogy a saját hibánk (pontosabban az én hibám, én voltam türelmetlen és nem hallgattam a drágámra), szóval nem hagytuk abba elkedvetlenedve. Kis rábeszélésre ugyan, de hozzáláttunk a második tömb süti illatúnak is. A keverőtálba nem fér el két adag szappan, így külön kellett elkészíteni a masszát. De hozzáláttunk és elkészítettük. A második tömbnél persze betartottuk a hőmérsékleti előírást, és láss csodát, semmi gikszer nem adódott.

Két tömb csokis narancsos szappan készül ma este. Azt hiszem, hogy hullámos mintával fogom díszíteni -de régen csináltam már! Előtte a csuklómozdulatot, amivel a mintát alakítom ki, gyakorolnom kell még :)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://szappanom.blog.hu/api/trackback/id/tr494832118

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.