Főzdefilozófia



Háziszappant készíteni több, mint hobbi, inkább küldetés. Felfedezek vele egy addig ismeretlen új, vagy épp nagyon is ősi világot.

keszlet.jpg


Kattints IDE az aktuális készletért!

Fotókat a szappanokról ITT találsz!


katalógus

Az alapreceptem nem bonyolult, általában egyenlő mennyiségű kókuszvaj, pálmazsír, napraforgó olaj és oliva olaj. Igaz, hogy már készítettem szappant kizárólag sertészsírból is. Engem nem botránkoztat meg a gondolat, hiszen eleink avas szalonnából, faggyúból és ilyesmikből főzték a szappant. Miért ne próbálnám ki én is?

A lúgot pedig mindenféle levekkel oldom. Tejjel, teával, vízzel, gyümölcslével, egy ízben még a bort is kipróbáltam.

Egyet viszont biztosan nem teszek a szappanomba. Mesterséges adalékot. Sem színt, sem illatot. Inkább legyen halványabb a színe, picit gyengébb az illata, de legalább abba ne kerüljön mesterséges kemikália, amit magamnak, a családomnak és a barátainknak készítek!


klikk


HASZNOSS LINKEK!


Szappanos hibák javítása
(hazikence.hu)

Szappan recept kalkulátor
(creativiky.hu)

Szappan recept kalkulátor 2
(hazikence.hu)


Csatlakozz a követőkhöz!

Címkék

"férfiszépség" ápolás (1) 3 in 1 (1) adalék (1) aleppo (1) aloe palánta (1) bajuszpedrő (3) bajusz ápolás (1) baki (1) bergamot (1) biztonság (1) borotvaszappan (3) borotva szappan (1) borsmenta (1) boszorkányos tündér szappan (1) cédrus (1) creativiky (1) cserebere (1) csináld magad (1) csoki (1) deo (2) deo spray (1) dezodor (3) dilemma (1) ecetes öblítő (2) Eger (1) elsőszappan (2) emlékek (1) eukaliptusz (1) fahéj (5) fehér agyag (1) fogkrém (2) fürdőbomba (1) fürdősó (1) geránium (1) golyós deó (1) gondolatok (3) grapefruit illóolaj (1) gyerekjáték (1) hajápolás (1) házikence.hu (1) háziszappan (2) házi dezodor (1) hibajavítás (2) húsvét 2013 (1) illat (2) iSzappan (1) izzadásgátló (2) jázmin (1) kakaópor (3) kakaóvaj (1) karácsony (1) karácsonyi készülődés (2) kecsketej (4) kence (1) kényeztetés (1) kérdezősködés (3) készlet (1) készülődés (1) kisózás (2) kókusztej (1) kókusztejes szappan (1) közösség (1) kreatív (1) kubeba (1) kurkuma (1) levendula (4) levendula virág (4) luffa (1) lúg (1) mákszemek (1) malőr (2) mentol és terhesség (1) méz (6) mindenillatú (1) mindenillatú szappan (3) mosás (1) mosás szappannal (1) mosószappan (1) mosószer (1) narancs (1) narancslé (1) natúr szappan (1) nosztalgia (1) öblítő (1) öblítő házilag (1) öblítő recept (1) öntőforma (1) pacsuli (2) pirospaprika (1) recept (4) ricinus (1) rózsaszín agyag (1) rózsaszirom (2) rózsaszörp (1) rózsavíz (1) rózsa .aroma (1) rúd szappan (1) rúd szappanforma (1) sertészsír (1) sütiszappan (1) sütőtök (1) sütőtökös kubeba szappan (1) szappanbélyegző (1) szappansuli (1) szappanvásár (1) szappanvég (1) szappanvetkőztetés (1) szappan "biznisz" (1) szappan forma (1) szappan főzés (1) szauna szappan (1) szegfűszeg (2) tanulság (2) tárolás (1) teafa (1) tej (2) tervek (2) töredezett haj (1) tusfürdő (1) újrahasznosítás (4) újraolvasztás (1) vállalkozás (1) vanília (1) vidd el ingyen (1) vörösbor (1) wellness (1) ylang ylang (2) zabliszt (1) zöldfűszerkert (2) Címkefelhő

Különvélemény

  • Zsuzsanna70: Két hónapja lettem a szappankészítés rabja.Fordulhatok hozzád kérdésekkel, mert sikerült néhány fu... (2016.06.10. 13:46) Másfél tálca süti
  • Maria Papp: @Zef: Köszönöm a választ! a múltkori szappanba ,csak szárított menta ,csalán volt.Az éjjel elkészü... (2015.07.03. 10:28) borszappan, csak ínyenceknek
  • Zef: @Maria Papp: Kedves Mária, ha a szappan nem akar pudingosodni, akkor például az összetétele nem ... (2015.07.02. 20:39) borszappan, csak ínyenceknek
  • Maria Papp: Kedves Zefir! Ma rozmaringos ,mentás csalános szappant készítek.Nem az első ilyen össze állítású s... (2015.07.02. 19:28) borszappan, csak ínyenceknek
  • Zef: @Maria Papp: az megesik néha, de nem hiszem, hogy foglalkozni kell a gúnyolódókkal .) (2015.05.03. 18:52) borszappan, csak ínyenceknek
  • Utolsó 20

Vendégvárós fahéj szappan -közkívánatra.

2012.09.14. 18:24 Zef

Angliában élő jó barátom járt nálunk, akinek megmutattuk, hogy készül a fahéjas szappan. Arra számított, hogy valami rettentő hosszadalmas, körmönfont főzőcskét fog látni. Mivel hagyományosan főzéssel készült a szappan, ezért ma is ezt a megnevezést használjuk a készítésre, holott ma leggyakrabban szó sincs napokig tartó főzésről. Szappant készíteni kicsit olyan, mint a molekuláris gasztronómia, csak a végtermék nem ehető. Amúgy az eljárásban kiválóan elegyíthető az intuíció a pontos mértékekkel és meghatározott arányokkal.

Amikor még valóban főzték a szappant, akkor egy nagy üstbe vizet tettek, amiben mindenféle zsírdús állati dolgokat kezdtek el főzni. Szalonnát, faggyút, a hús zsíros részeit, esetleg belsőségeket. Aztán amikor már kellő mennyiségű zsiradék úszott a víz tetején, akkor kimerték a sűrűjét és főzték tovább a kiolvadt zsírt, majd hozzáadták a feloldott marószódát vagy hamulúgot. 

Az eljárás végére egy képlékeny massza ült a folyadék tetején, amit aztán lemertek és friss vízzel meg lúggal kezdtek el újra főzni. Ha "gyenge" volt a lé akkor lúgot, ha "erős", akkor meg vizet tettek hozzá. A legvégén a szappant kisózással választották el, amitől az üstben a következő rétegsorrend alakult ki: Legfelül a színszappan, amit egy fiók szerű keretbe mertek, ebben száradt készre a szeletelés előtt. Középen a glicerin réteg, amit szintén lemerhettek, legalul az üstben pedig a lúgos víz, amit később újra használhattak a következő szappanfőzés első szakaszában.

A modern eljárás a főzést szükségtelenné teszi, a készítési időt pedig jócskán lerövidíti. Az eljárás lényege, hogy a felmelegített olajokhoz hozzá öntjük a feloldás után visszahűtött lúgot, és az egészet botmixerrel elegyítjük. Ez alatt az történik, hogy a mixer az olajokat nagyon kicsi cseppekre bontja, hogy a lúg ezekre rá tudjon kapaszkodni és elkezdődjön az elszappanosodás. Az arányok kiszámítása sem túl bonyolult feladat, ha tudjuk használni a szappan kalkulátorokat. Ezekkel mindenféle recepteket össze lehet állítani. valójában itt jön az intuíció, a kísérletezési kedv és a sok ráfordított idő.

A fahéjas szappanom receptje a következő: 250g olivaolaj, 250g napraforgó olaj, 250g pálmazsír, 250g kókuszvaj; 380g ioncserélt víz, 140g NaOH; 20ml fahéj illóolaj, 1 tasak fahéj por. A tömböt 24 óra pihenést követően holnap reggel felvágjuk, aztán a szokásos 42 nap érés után már el is lehet kezdeni használni!

Szólj hozzá!

Címkék: fahéj szappan főzés

A bejegyzés trackback címe:

https://szappanom.blog.hu/api/trackback/id/tr824776981

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása