Elkészült műhelyünk első mézes szappanja! Friss illata felpezsdít egy nehéz nap után, a benne lévő méz pedig finoman ápolja a bőrt.
Az illatkeverék pacsulicserje, fenyérfű (ázsiai citromfű), cédrus, levendula, keserűnarancs és fahéj felhasználásával készült. Pezsdítően friss, dinamikus illat, ami segít a regenerálódásban.
A pacsuli, bár a szó olcsó parfümökkel társult, az egyik legfontosabb luxusparfüm alapanyag. Nehéz, elsőre komor illata édeskés, kissé pikáns, föld jellegű, "mohás", idővel finomodik és gyümölcsösen pajkossá válik -kiváltképp keverékekben érvényesül játékossága. A pacsuli illata jól közömbösíti a dohányszagot, ezért is használták légfrissítőként dohányboltokban.
A fenyérfű (indiai citromfű) a távolkeleti konyha fontos fűszernövénye. Illóolaja kellemes, a citromra emlékeztető, kiváló dezodoráló hatású, nyugtat és az idegrendszert tonizálja, a benne található aromás vegyületeknek köszönhetően rovarriasztóként is jól működik.
A keserűnarancs olaja élénkít és kiegyensúlyozza érzelmeinket.
Ennek a szappannak fontos összetevője az olajok össztömegének 5százalékát kitevő méz, mely a bőrt fertőtleníti, tisztítja és jótékonyan hat a sebgyógyulásra.
Tudtad, hogy a mézet már az ősember is fogyasztotta? A legelsőnek tartott mézzel kapcsolatos emlék egy 16000 éves spanyolországi barlangrajz, ami lépesmézet gyűjtő embert ábrázol. A méz különleges tulajdonságokkal rendelkezik, például egy jól lezárt üvegben egyszerűen nem romlik meg. Ha ikrássá vált, kikristályosodott, tedd bele egy lábosba és melegítsd fel. Mire kihűl, visszakapja eredeti állagát. Ókori sírokban talált áldozati edényekből a mai napig kerül elő olyan méz, amit akár azonnal meg is ehetnénk. A legújabb kor kezdetéig szinte kizárólag mézzel készültek az édességek.
A mézes szappan szeletelését követően fontos a hosszú, egyenletes érlelés, mivel így éri el legtökéletesebb állapotát. Száraz, jól szellőző helyen pihen legalább hat hétig, hogy tökéletes élményt nyújthasson használójának. A szappant december tizenharmadikán, Luca napján lehet majd először kipróbálni.
Különvélemény